המדריך המקיף לבניה קלה

בשנים האחרונות מתחוללות בעולם הבנייה בארץ ובעולם תמורות מרחיקות לכת ומפתיעות. אחד המושגים הבולטים, שהפך לשגור בפי כל, הוא "בנייה קלה".
במאמר שלפניכם נסביר מהי בנייה קלה, מהם ההבדלים בינה לבין שיטת הבנייה הישנה והמוכרת, מהם יתרונותיה, כיצד מתבצעת הבנייה בפועל ועוד.

מהי בנייה קלה?

"בנייה קלה" היא שיטת בנייה מודרנית, הידועה גם בשמותיה הנוספים – "בנייה מודולרית", "בנייה מתקדמת" או "בנייה מתועשת", המרמזים גם הם על יתרונותיה ואיכויותיה.
בנייה קלה נפוצה בארצות הברית ובאירופה, ומצויה בשימוש בישראל כבר קרוב לארבעה עשורים. בעבר שמשה השיטה בארץ בעיקר לבניית תוספות למבנים קיימים (הוספת חדר על גג מבנה, יחידות דיור, מחסנים וצימרים).
בשנים האחרונות מתרחב תחום הבנייה הקלה, ויותר ויותר פרויקטים נבנים בשיטה זו מראשיתם, ובהם גם בתים פרטיים.
עיקרי השיטה הם הקמת שלד מבנה העשוי מחומרים כדוגמת בטון, פלדה או לבנים, והוספת 
לוחות גבס אל המבנה, בעזרת פרופילי פח עשויים פלדה. 

למה קוראים לשיטה "בנייה קלה"?

השם "בניה קלה" מתייחס לשני אספקטים בהליך הבנייה המתקדם הזה:

א. משקל יחידת שטח של קירות או מחיצות פנימיות קטן מ-50 קילוגרם למטר רבוע, והמשקל של הרצפות או התקרות קטן מ-250 קילוגרם למטר רבוע.

ב. הבנייה בשיטה זו היא פשוטה, מהירה וקלה לביצוע, יחסית לשיטות הבנייה המסורתיות.

מה ההבדל העיקרי בין בנייה קלה לבנייה מסורתית?

שיטת הבנייה הנפוצה והמוכרת בישראל עד לא מכבר היא בנייה באמצעות יציקות בטון ובלוקים. בשיטה זו נעשה שימוש בחומרי בנייה "רטובים" – בטון, מלט, טיט ודומיהם.

בניה קלה נשענת על יסודות יצוקים, בדרך כלל בטון.

הבנייה עצמה נעשית על ידי הרכבה וחיבור של לוחות גבס וחלקים קטנים, שנחתכים ומוכנים מבעוד מועד, בשילוב קונסטרוקציית פח אלא אם כן מדובר על בניה קלה המבוססת על בטון.

בנייה בלוחות גבס – שיטת הבנייה הלכה למעשה

באתר הבנייה יוצקים או בונים בסיס בטון או לבנים, שיהווה שלד למבנה. בהמשך מובילים אל אתר הבנייה לוחות גבס בעלי תכונות ייחודיות (פירוט בהמשך), המיוצרים במפעל, ונחתכים לגודל ולצורה הרצויים על פי תכנית המבנה.

אל שלד המבנה מחברים באמצעות ברגים ודיבלים פרופילי פח העשויים פלדה מגולוונת. לוחות הגבס מחוברים אל מסילות המתכת של הפרופילים בעזרת ברגים קטנים, באופן פשוט ומהיר.
בין לוחות הגבס מורחים חומר טיוח אוטם ומחליק (מֶרֶק).

מהיר, זול, נקי – מהם היתרונות של בנייה קלה?

לבנייה קלה יתרונות רבים על פני בנייה מסורתית. היתרון המרכזי הוא המודולריות של המבנה – ניתן בכל עת לשנות את החלוקה הפנימית של המבנה, בקלות ובפשטות יחסית.

הדבר יעיל ומשמעותי הן בדירות מגורים והן במבני ציבור. בדירות מגורים המיועדות לשנים ארוכות, צרכי הדיירים משתנים עם הזמן והגיל, וחלוקה מחודשת של חללי הבית היא בעלת יתרונות ברורים. במבני ציבור כדוגמת משרדים, שינוי החלוקה הפנימית הוא כורח המציאות – בשל תוספת עובדים, שינויים פרסונליים (המנכ"ל התחלף ויש צורך במשרד גדול/קטן יותר או בעמדת קבלה חדשה, למשל), צורך בחידוש ועוד.

יתרונות נוספים של בנייה קלה הם:

  1. שיטת הבנייה הקלה היא מהירה במיוחד. הלוחות נחתכים מבעוד מועד ומורכבים בשטח. 
  2. שיטת הבנייה הקלה צורכת פחות משאבים, ועל כן היא זולה יחסית.
    בבנייה זו יש פחות כלי עבודה כבדים (שופלים, דחפור, מערבל בטון) בשטח, פחות פועלי בניין ופחות זמן עבודה. כל אלו מיתרגמים לעלויות נמוכות יחסית לבנייה בשיטות המסורתיות.
  3. הבנייה הקלה היא בדרך כלל בנייה בעלת יתרונות סביבתיים – היא צורכת פחות משאבי סביבה וטבע בהליכי הבנייה, מייצרת הרבה פחות פסולת באתר הבנייה, והמבנה הוא בדרך כלל בעל בידוד תרמי ואקוסטי מעולה. הבידוד התרמי מוביל לחסכון בהוצאות חשמל ואנרגיה לצרכי חימום וקירור (ומכאן גם לחסכון כספי).
  4. בנייה קלה מעניקה חופש תכנוני ועיצובי מבחינות רבות: תכנון החללים ואפשרויות השינוי בעתיד, מיקום הפתחים וגודלם, רמת גימור וצבע, טקסטורה נבחרת ועוד.
  5. בבנייה קלה ניתן להשתמש בלוחות גבס ייעודיים, המתאימים לצרכי המבנה ו/או החלל המסויים, ובהם: לוח עמיד במים ודוחה רטיבות, לוח עמיד באש, לוח שאינו חדיר לקרינה (לשימוש במעבדות, במרפאות או בסביבות עבודה שבהן יש זיהום קרינה) ועוד.
  6. בנייה קלה מאפשרת בנייה של מבנים יבילים – כלומר, מבנים ניידים, שניתן להוביל ולהעביר ממקום למקום.

בנייה קלה באמצעות גבס הופכת נפוצה ומקובלת יותר ויותר בארץ, וכפי שהוסבר – יש לה שלל יתרונות.


אנו בחברת אורבונד נשמח לעמוד לשירותכם ולהעניק ייעוץ וליווי מקצועיים בנושאי תכנון ועיצוב מבנים בבנייה קלה.