המדריך המקוצר לתלייה על קיר גבס

קצרה היריעה מלהכיל את רשימת היתרונות המלאה של לוחות הגבס, שהפכה את החומר המופלא הזה לאחד מחומרי הבנייה הפנימית הפופולאריים ביותר בישראל כמו בעולם.
היכולת ליצור נישות ייעודיות, להנמיך את התקרה, לשנות את חלוקת החלל וליצור שכבת בידוד פנימית איכותית לקירות חיצוניים בקלות ובמהירות הם רק חלק מהיתרונות שלו לצד רבים אחרים.
אם אתם מעוניינים לתלות אלמנטים שונים על קירות הגבס בבית או במשרד שלכם ומפחדים שהקיר לא יעמוד בעומס או באופן כללי לא יודעים מאיפה להתחיל, זה הזמן להקדיש את הדקות הבאות לקריאת המדריך המקוצר לתלייה בגבס.

להקדים תרופה למעמסה

אם אתם נמצאים בשלב התכנון בלבד, חשוב שתדעו כי כיום קיימים פתרונות רבים שמאפשרים לתלות גם אביזרים כבדים מאוד על קירות גבס, כל עוד דואגים לכך מבעוד מועד.

כך למשל חברת אורבונד, החברה המובילה בתחום הגבס בישראל, פיתחה מגוון אביזרי תלייה שמתאימים לתלייה של כיורים, מכשירי טלוויזיה, ארונות מטבח ועוד – במשקל של עד מאה ק"ג ויותר.

המתקנים השונים מאפשרים תלייה של אלמנטים במשקל של עד מאה ק"ג ללא קושי שכן הם מעבירים את העומס מהאלמנט אותו יש לתלות לרצפת החדר דרך הניצבים מבלי ליצור עומס על לוחות הגבס המרכיבים את הקיר.

חיבור לניצבים

כל קיר גבס בנוי משלד פנימי עשוי ממתכת שעליו מוברגים הלוחות של הגבס. הפרופילים של המתכת (לרוב מדובר על פח מגולוון) עוברים לאורך התקרה ולאורך הרצפה ומהווים מעין מסגרת או מסילה שעליה מלבישים את העמודים שמחברים בין הרצפה לתקרה שנקראים ניצבים.

על מנת לתלות חפצים כבדים יש לאתר את הניצבים ולבצע את הקידוחים אך ורק באזורים שמאחוריהם ממוקמים הניצבים. את הניצבים ניתן לאתר באמצעות מגנט חזק ולקדוח בהם באופן ישיר מבלי להשתמש בדיבל אלא בברגים קודחים.

במקרים מסוימים ניתן לדאוג מבעוד מועד לכך שבאזור מסוים בקיר הצפיפות של הניצבים תהיה גבוהה יותר ושהמרווח בין ניצב לניצב יהיה צנוע יותר. עם זאת, באופן סטנדרטי המרווח בין ניצב לניצב נע בין ארבעים לשישים ס"מ ולכן יכולת התלייה מוגבלת לאותו מרווח קבוע.

הסוגים השונים של מיתדי הגבס

מיתד היא המילה העברית לדיבל. מיתדי גבס הם דיבלים ייעודיים לקירות גבס שמאפשרים תלייה של אלמנטים כבדים גם מבלי לחברם לניצבים ישירות.

ישנו מגוון רחב ביותר של מיתדי גבס והיתרונות שלהם באים לידי ביטוי בכך שהם מאפשרים לכם לקבל חופש מוחלט מבחינת המיקום של האלמנטים משום שאין צורך לעשות שימוש בניצבים לצורך התלייה.

בנוסף לכך, ההתקנה שלהם קלה מאוד, מהירה ופשוטה מאין כמוה.

להלן ארבעת סוגי המיתדים העיקריים שניתן להשיג היום בכל חנות לחומרי בנייה:

  • מיתד פרפר – מתאים לתלייה של אלמנטים קלים יחסית במשקל של עד 5 ק"ג כמו למשל מובייל, לוח שעם, תמונות ממוסגרות ועוד.

    לפני התקנת מיתד פרפר יש לקדוח בקיר חור בקוטר 8 מ"מ על מנת שיתאים באופן מושלם למוטת ה"כנפיים" של הדיבל.

    החיסרון של מיתד זה הוא שיש לבצע קידוח מקדים טרם ההכנסה של המיתד וכן שלאחר ההברגה, לא ניתן לשלוף את הדיבל מבלי לגרום לנזק לקיר.

  • מיתד מתברג עשוי פלסטיק – מיתד זה מתאים לתלייה של אלמנטים במשקל של עד עשרה ק"ג כמו למשל עציצים קטנים, מראה בינונית או לוחות עץ.

    בניגוד למיתד הפרפר, במקרה הזה יש לנעוץ את החוד של הדיבל בדיוק בנקודה שבה אתם מעוניינים לתקוע אותו בקיר ולאחר מכן יש להבריג אותו לקיר באמצעות מברגה או מברג פיליפס.

    היתרון של מיתד זה הוא שניתן לשלוף אותו מבלי לגרום לנזק לקיר פשוט על ידי הברגה שלו החוצה נגד סיבוב השעון.

  • מיתד מתברג עשוי מתכת – עומס התלייה המרבי של מיתד המתכת המתברג הוא חמישה עשר ק"ג ולפיכך הוא מתאים לתלייה של רמקולים, מדפי ספרים קטנים ועוד.

    אופן ההתקנה זהה לאופן ההתקנה של מיתד הפלסטיק המתברג.

  • מיתד שרוול מתכת – זהו הסוג המסיבי ביותר ובעל עומס התלייה הרב ביותר שיכול להגיע גם לעשרים וחמישה ק"ג, בהתאם לקוטר של המיתד. לצורך התקנה של מיתד שרוול יש לקדוח חור מקדים בקיר, לנעוץ את הדיבל בחור, להחדיר אותו פנימה בכוח עד לנעיצת השיניים שלו בלוח ולאחר מכן ניתן להבריג בו את הבורג המתאים למשימה.

מומלץ מאוד להפחית תמיד חמישה עשר אחוז מהעומס שמדווח על ידי היצרנים של המיתדים וכן לעשות שימוש בכמה שיותר מיתדים במטרה להפחית את מידת העומס המופעל על כל אחד ואחד מהם.

קירות גבס מתאימים לתלייה של דברים, בשונה ממה שהרבה אנשים חשובים. על ידי בחירה של הכלים המתאימים והקפדה על עבודה נכונה אתם יכולים לתלות על קירות הגבס בבית ובמשרד (כמעט) כל דבר שעולה על דעתכם, מבלי להגזים, כמובן.