גבס בחדרים רטובים: על גבס ורטיבות

לאחרונה יותר ויותר ישראלים מהשורה שמעוניינים לבצע עבודות שיפוצים ברחבי הבית או החלל העסקי, כמו גם מעצבי פנים רבים, עוברים לשימוש אינטנסיבי ביותר בלוחות גבס.
באופן כללי ניתן לומר כי התכונות המיוחדות של חומר הגלם הזה בכל הקשור לעבודות של בניית פנים, הפכו אותו לאחד החומרים שבהם נעשה השימוש הנרחב ביותר בתחום.
בין היתר מדובר על הקלות של העיצוב שלו, על המהירות שבה ניתן להקים או לשבור קיר, על יכולת העמידות של גבס בפני אש ועוד.

בזכות לוחות הגבס המודרניים ניתן לעצב את החלל באופן יצירתי ושובה עין, לקבוע נישות ייעודיות לאלמנטים שונים, להנמיך את התקרה, לקבוע גופי תאורה חבויים ועוד וכל זאת תוך הימנעות מהוצאות כבדות ומשמעותיות.
כדי להאריך את חייהם של קירות גבס, חשוב לדעת כיצד להתמודד עם רטיבות ולחות כדי למנוע נזקים קצרי טווח וארוכי טווח לקירות.

לוחות גבס עמידים למים

החדשות הטובות הן שגם כאן באה הטכנולוגיה המודרנית לעזרה.
אמנם הגבס נמצא בשימוש האדם כבר אלפי שנים ועוד במצרים העתיקה נבנו מהגבס קירות מפוארים, אבל דבר אחד בטוח – לא מדובר על תעשייה שקפאה על השמרים. לפיכך, לצד חידושים שבאים לידי ביטוי בלוחות גבס מעוצבים או בלוחות גבס שמספקים הגנה מושלמת מפני אש, באו לעולם גם לוחות גבס עמידים בפני מים.

החברה שמובילה בתחום של קירות גבס עמידים בפני מים היא חברת אורבונד הישראלית שמשווקת לוחות עמידים למים לא רק בישראל אלא גם במדינות רבות ברחבי העולם.

איך זה עובד?

דוגמא טובה ללוח עמיד במים שמסוגל גם לדחות רטיבות באופן כללי הוא הלוח של חברת אורבונד שנקרא WR.MR – לוח אורבונד עמיד במים ודוחה רטיבות.
הליבה של הלוח מיוצרת כולה מגבס איכותי ומשני צדי הליבה ישנו נייר שעבר טיפול ייחודי באימפרגנציה. אימפרגנציה היא תהליך שמשמש בתחום האיטום שבו מחדירים חומרים נוזליים לעומק היציקה או המינרל במטרה להקנות להם תכונות מיוחדות ולמעשה להפוך אותם לבלתי חדירים לחלוטין למעבר של רטיבות.

בנוסף לכך, הלוח המיוחד מתוצרת אורבונד מכיל בליבה שלו תוספת של וקס וזאת כדי לשפר את העמידות שלו נגד רטיבות. מלבד זאת, לשם שיפור החוזק שלו, הוחדרו אליו סיבי זכוכית.
נעשה בו שימוש נרחב בעיקר בחדרים רטובים – כמו למשל במטבחים, בחדרי אמבטיה או בשירותים – וכן לצורך חיפוי של דפנות ומחיצות שפונות לכיוון של חללים רטובים.

ישנם גם לוחות מתקדמים יותר שמספקים הגנה טובה אף יותר שבהם נעשה שימוש ברדיד אלומיניום בשכבה המצפה במטרה ליצור מחסום אדים ובמטרה למנוע עיבוי.

הגנה משולבת

מעבר לכך שקיימים לוחות רבים שמספקים עמידות מושלמת מפני חדירת אדים או מפני נזקי רטיבות, ישנו גם מגוון רחב של לוחות גבס שמספקים הגנה משולבת מפני מים ומפני אש במקביל.

כך למשל יש להזכיר את לוח אורבונד שמורכב בנוסף לגבס, גם מרדיד אלומיניום ושכבת קלקר, שמספק הודות לשכבת הפוליסטרין המוקצף (קלקר, בשמו המוכר יותר) יכולת בידוד תרמית משופרת.
לוח זה ניתן למצוא לא אחת בקירות בידוד של גגות רעפים, בקירות המעטפת של בניינים (בשכבת החיפוי הפנימית כמובן) ועוד.

בקטגוריה המשולבת חשוב להזכיר גם למשל את לוח אורבונד WR.MR – F.S שמספק עמידות משופרת בפני אש, תכונות דוחות רטיבות ועמידות בפני מים במקביל.
לוח זה מיועד עבור דיפון של פירים, לחיפוי של קונסטרוקציות פלדה ועוד.

מה ניתן לעשות עם קיר גבס שניזוק בעקבות רטיבות?

דיירים רבים שקירות הגבס שלהם סובלים מנזקי רטיבות מוצאים את עצמם בהתלבטות קשה. מצד אחד, ייתכן כי ניתן לבצע תיקונים קטנים בקיר ולהשיב עטרה ליושנה.

מצד שני, לא בטוח שאת הנזק ניתן לתקן. לרוע המזל, אין באפשרותנו לספק מענה כללי שכן בכל הקשור לנזקי הרטיבות, ישנה חשיבות עליונה לבחון כל מקרה לגופו.
באופן עקרוני אחת התכונות המופלאות של קירות הגבס היא שניתן לבצע בו תיקונים בקלות רבה מאוד, אך במקרים מסוימים בהם השכבה הפנימית סובלת מנזק משמעותי, לרוב מומלץ להחליף את הקיר.

למרבה המזל, החלפה של קיר גבס נחשבת קלה ופשוטה יותר עשרת מונים יחסית להחלפה של קירות אחרים ולכן בכל מקרה לא מדובר על נזק שיש בו כדי להעכיר את השלווה באופן חמור.

במקרים מסוימים ניתן יהיה להסיר את החלק שניזוק ולהחליפו בגבס חדש אך תמיד חשוב לבחון את הנזק שנגרם לשכבת הבידוד הפנימית, לציוד החשמל שמוטמע בקיר ועוד.
מה שחשוב לזכור הוא שבפעם הבאה, מומלץ כמובן למנוע את הבעיה מראש על ידי בחירה בלוח גבס דוחה רטיבות ועמיד בפני מים.